Holding
Biraj pametno: manje ambalaže – manje otpada
Ambalaža čini najveći dio otpada koji nastaje u kućanstvu. Promislite samo: od namirnica do obuće, odjeće  i kućanskih proizvoda, većina proizvoda u najboljem slučaju dolazi uz plastične i papirnate etikete, u plastičnim omotima, vrećicama i kutijama i da ne nabrajamo dalje.

Suvišnu ambalažu moguće je izbjeći na ove načine:

  • Ugovorite e-račune ili plaćanje trajnim nalozima kad god je to moguće. Tako će vam mjesečni računi stizati elektroničkom poštom, čime ćete smanjiti veliku količinu papira koji vam zapravo ne treba.
  • Birajte nezapakirano svježe voće i povrće koje ćete odnijeti u košari, platnenoj ili papirnatoj vrećici, a ako već morate koristiti plastične vrećice tada ponovno upotrijebite one koje već imate. Nikako nemojte koristiti ove vrećice za bacanje otpada.
  • Izbjegavajte pojedinačno pakirane proizvode; umjesto toga birajte proizvode s manje ambalaže i kupujte veće količine proizvoda koji mogu duže stajati (takvi obično i koštaju manje!).
  • Deterdžente i druga sredstva za čišćenje kupujte u koncentratima – njihova su pakiranja obično manja, što smanjuje količinu otpada.
  • Izbjegavajte jednokratne proizvode - pribor za higijenu ili jelo, posude i pladnjeve za hranu, krpe i ručnike – trud koji ćete uložiti u čišćenje i pranje trajnih predmeta mala je cijena za očuvanje okoliša.
  • Osnovno pravilo koje možete slijediti glasi: birajte proizvode s povratnom ambalažom ili onom koja se može ponovno upotrijebiti ili reciklirati.

Ispisi stranicu