Holding
Kako organizirati odvojeno prikupljanje otpada u domu


Iako recikliranje otpada mnogima predstavlja kompliciran proces koji iziskuje jako puno vremena i truda, uz dobru organizaciju recikliranje vrlo brzo postaje dobra navika i (ako to želite) zabavan obiteljski projekt.
Većinu otpada koji stvaramo možemo reciklirati, ali treba znati na koji način otpad treba odvajati i kamo ga odlagati.

Za početak se podsjetite ili provjerite koje vrste otpada i na koji način možemo ili ne možemo odvojeno prikupljati i reciklirati.
A nakon toga primijenite to i u praksi!

S obzirom na to da najveći dio otpada nastaje upravo u kuhinji – najjednostavnije je spremnike za različite vrste otpada smjestiti ispod sudopera kako bi nam bili na dohvat ruke.
No, nemamo svi velike kuhinje s puno mjesta za različite vrste kanti i spremnika. Evo nekoliko savjeta kako organizirati odvojeno prikupljanje.
  • Spremnici za različite vrste otpada ne moraju biti u kuhinji; možete ih smjestiti u smočnicu, na balkon ili čak u garažu.
  • Ako se bojite da će vam velike kante za različite vrste otpada zakrčiti prostor, kupite manje – sjetite se da ćete sada otpad umjesto u jedan odvajati u nekoliko spremnika, što znači da kante koje za to predvidite ne moraju biti velike.
  • Na tržištu sada možete naći i setove kanti koje omogućavaju odvajanje različitih vrsta otpada i ne zauzimaju puno mjesta.
  • Ako se ipak odlučite na pojedine spremnike, oni ne moraju biti pod sudoperom ili na podu – vještiji s alatom mogu ih postaviti na zid, gdje će biti dostupniji i zauzimati manje mjesta.
  • Ne morate se odlučiti na klasične kante s gornjim otvaranjem; postoje i spremnici koji se otvaraju na stranu što znači da ih možete postaviti jedan na drugi i tako uštedjeti na prostoru.
  • Konačno, ako vam se to ne sviđa, ne morate kante ni uzeti u obzir – papir i karton, staklo, plastiku i metal možete držati i u vrećicama. Njih pak možete objesiti o stalke koje možete napraviti sami ili iskoristiti nešto što već imate, poput stalka za novine.


Ispisi stranicu