Holding
Recikliraj
Svaki stanovnik Hrvatske, pa tako i Zagreba, u prosjeku proizvode 1,01 kilogram otpada dnevno, odnosno oko 370 kilograma otpada godišnje. Veći dio tog otpada  bez puno razmišljanja bacamo u istu kantu za smeće, a samo 4 posto otpada pravilno odvajamo i recikliramo. 

U dnevnoj užurbanosti zaboravljamo da smo svi jednako odgovorni za otpad koji stvaramo te da svatko od nas, uz  malo vremena i uloženog truda, može pridonijeti uspostavljanju cjelovitog sustava za gospodarenje otpadom u gradu Zagrebu.

Kad bi svatko od nas usvojio naviku da odvaja otpad tamo gdje ga stvara – u kuhinji, stanu, kući, na poslu ili u školi, prikupili bismo velike količine korisnog otpada i smanjili opasne planine smeća koje štete okolišu i zdravlju. Osim toga, pravilnim odvajanjem  i recikliranjem otpada dobivamo puno više od obrađenih staklenki, plastičnih boca, limenki, papira i kartona. Dobivamo vrijedne sirovine od kojih nastaju novi proizvodi, čuvamo prirodne resurse, smanjujemo količine otpada koje završavaju na odlagalištima, štitimo okoliš i, što je najvažnije, pokazujemo da nam je stalo kakav ćemo svijet ostaviti budućim generacijama.
 

Jeste li znali da:

  • Razvijene zemlje Europske unije poput Belgije, Nizozemske, Njemačke i Austrije recikliraju više od 50 posto otpada, dok Hrvatska oko 90 posto proizvedenog otpada odlaže na odlagalištima, iako se veliki dio tog otpada može ponovno upotrijebiti ili reciklirati?
  • Recikliranjem materijala poput papira, plastike, tkanine i stakla troši se daleko manje električne energije i smanjuju negativni utjecaji na okoliš nego prilikom njihove proizvodnje?
  • Ostatke voća i povrća, vrtni otpad možemo kompostirati u vlastitom vrtu?


Ispisi stranicu