loading
Čuvajmo okoliš oblikujmo budućnost
Čuvajmo okoliš oblikujmo budućnost

9. Croatia West Expo 2020.

9. Croatia West Expo 2020.
30. lipnja 2020.

 

U Zagrebu je 26. lipnja po 9. put održana konferencija Croatia Waste Expo. Konferencija je okupila predstavnike lokalne samouprave, državnih institucija, komunalnih poduzeća, proizvođača i dobavljača komunalne opreme, s ciljem edukacije i razmjene iskustva na području gospodarenja otpadom.

Kao pokrovitelji i sudionici na konferenciji sudjelovali su i Grad Zagreb kojeg je predstavljala Zagrebačka pročelnica za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić i Zagrebački centar za gospodarenje otadom kojeg je predstavljao direktor Igor Zgomba.

Pročelnica Jozić poručila je kako u Zagrebu odvajanje otpada raste te da je Zagreb na dobrom putu, no da će biti ključni ostali veći gradovi kako bi se postigli zadani ciljevi. Kao važno pitanje navela je ono o termičkoj obradi otpada, treba li nam ili ne, kao i jače usmjerenje na infrastrukturu.  Poručila je na kraju kako postoji potreba za izgradnjom energana no da o tome odlučuje Vlada RH.

Na konferenciji je održana panel diskusija u kojoj je sudjelovao direktor Zgomba, koji je između ostalog naglasio da je svima jasno da su energane nužne, a zašto ih nemamo, to je isto svima jasno, jer ne postoji društveni konsenzus.Takvi objekti se stavljaju u urbanističke planove, ali se uvijek javljaju neke aktivističke udruge, koje su u pravilu glasnije nego moćnije, ali uzrokuju to da se javnost uzburka, a onda se politika povuče i odluke nema. Imali smo slučaj da smo predstavljali projekt jedne bezopasne kompostane u Zagrebu. No, na dan kad smo mi to trebali i održati, netko je čitav kvart oblijepio s plakatima da mi tamo gradimo spalionicu, nacrtao je tvornicu s dimnjakom iz koje izlaze crni dim i na to sve dodao mrtvačke glave. Iako je svakom normalnom jasno o čemu se radi, javnost je takvim potezima zbunjena”, kazao je Zgomba.

U Hrvatskoj postoji ili će tek postojati 11 centara za gospodarenje otpadom koja će proizvoditi gorivo iz otpada. A Zgomba se pita što ćemo onda s tim?  “Izvoziti u Austriju da oni povećavaju svoju ekološku kompetenciju i još im za to plaćati? Bilo je projekta s cementarama koje mogu to gorivo koristiti u svojem proizvodnom procesu, o onda je bio slučaj da je neka ekološka udruga tužila cementaru koja je to radila pa je Upravni sud zabranio da to više radi dok se ne donese konačna odluka. Znači, za sada se ne radi ništa, a što će se i hoće li se raditi, tko zna. Korisno je znati da je u projektima koji se financiraju iz EU sredstava, a što je zadnjih godina velika većina investicija, predviđeno oko tri posto ukupnog budžeta za promociju i edukaciju. To je dobar alat da se javnost upozna s benefitima i pravim stanjem stvari, a ne da vladaju dojmovi i dezinformacije”, rekao je Zgomba.

 

 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija